2.MLS 2023/24
TAKMIČENJA MKLINKOVI

facebook twitter youtube instagram

SLEDEĆE UTAKMICE:

SENIORI:
DUNAV - RADNIK
Ned 21.4. St.Pazova 18h

MLAĐE KATEGORIJE:
Juniori:


Kadeti:


Pioniri:


Ml.pioniri:


Minibasket:


BANOVCI

     Stari Banovci su naselje smešteno u istočnom Sremu, na desnoj obali Dunava, na teritoriji opštine Stara Pazova. Stari Banovci se graniče na severu sa Belegišom, na zapadu sa Starom Pazovom, a na jugu sa Novim Banovcima i Novom Pazovom. Istočnu granicu Starih Banovaca čini reka Dunav.
     Od centra Zemuna naselje je udaljeno 13 kilometra. Usled većeg priliva stanovništva poslednjih petnaest godina naselje se širi velikom brzinom, pa je spojeno sa Novim Banovcima, sa kojim čini jednu celinu tj.Banovce, koji imaju 21000 stanovnika. Dakle, Banovce čine tri mesne zajednice, Novi Banovci, Banovci-Dunav i Stari Banovci. Pored mesta prolazi auto-put E-75 koji predstavlja glavnu vezu Banovaca i Beograda, kao i vezu Banovaca i Novog Sada koji je udaljen 60 kilometara. Kroz naselje prolazi regionalni put koji povezuje Banovce, Batajnicu, Zemun, Beograd, Ugrinovce, Dobanovce, Surčin, kao i Banovce, Belegiš, Surduk, Slankamen, Krčedin, Bešku, Sremske Karlovce i Novi Sad. Takodje postoje i regionalni putevi Banovci - Nova Pazova - Šimanovci i Banovci - Stara Pazova - Inđija - Ruma.
     Banovci imaju: Dve osnovne škole, dve pravoslavne crkve, jednu katoličku, zatim dva Doma kulture, muzej, galeriju, dva bioskopa, bazene, dva fudbalska kluba, tri košarkaška, odbojkaški, karate klub, kajakaški klub, stonoteniski klub, streljački klub. Banovci predstavljaju satelitsko naselje Beograda u čijoj se neposradnoj blizini nalaze. Oko 90% stanovnistva svakodnevno putuje do Zemuna ili Beograda radi posla, škole, lečenja, kupovine, rekreacije.
     U antička vremena se u okolini Starih Banovaca nalazila rimska tvrđava Burgene. Selo Stari Banovci prvi put se spominje 1473. godine. Na ovom mestu su se nekada takođe nalazila sela Darinovci i Tusa, koja više ne postoje. Takođe se u starim turskim izvorima ovo selo pominje 1566. godine, a zatim je sledeći pomen sela u XVIII veku i od tada su Stari Banovci konstantno naseljeni. Ranije, kada je podunavski put kroz Panonsku niziju išao uz reku Dunav, položaj Starih Banovaca bio je mnogo značajniji. U XVIII i XIX veku, kada su na pazovačkoj pijaci prodavane velike količine poljoprivrednih proizvoda, a kada se masovni transport obavljao rekama, kod Starih Banovaca je bilo aktivno pristanište.
     Razvoj Starih Banovaca nije se mnogo razlikovao od razvoja ostalih sremačkih sela sve dok ga Beograd nije obuhvatio u svoju zonu sekundarne urbanizacije. Poslednje tri decenije ovamo se doseljava gradsko stanovništvo zaposleno u Beogradu, Zemunu i Staroj Pazovi, pa se populacija naglo uvećava.
     DOBRODOŠLI U BANOVCE !!!
STRABAG

BestShop Group

Stara Pazova

ConcreteLand

steluni shipping

Kovac Mont

Dexpress

Alumil

Luka&Pipo

ZM ALF

Miljkovic Silosi

TermomontMG

Fasada

Una Zorcic

Fasada

Speed

Speed

Zlatara Goca

Fasada

Fasada